Specialisaties

Overzicht van onze specialisaties

Algemene revalidatie

Na een ingreep, blessure of aanhoudende overbelasting is er vaak nood aan kinesitherapeutische begeleiding om het herstel te bevorderen. We trachten de pijn te verminderen door te werken aan de mobiliteit en coördinatie, reduceren van de spierspanning, houding- en lichaamsbesef, evenwicht en stabiliteit. In tweede instantie volgt heropbouw van kracht en uithouding. Streefdoel is de dagdagelijkse activiteiten opnieuw pijnvrij te kunnen uitvoeren in combinatie met (thuis)oefeningen ter preventie van herval.

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

Sportkinesitherapie

Algemeen doel: de sport zo snel mogelijk hervatten. Aandacht gaat naar de sportgerelateerde bewegingen en belastingen.  Opstellen individueel oefenschema staat centraal.

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

Manuele therapie

Manuele therapie heeft als doel voornamelijk articulaire blokkages los te maken, zodat de patiënt opnieuw vrijer kan bewegen. Dit gebeurt via zachte mobilisatietechnieken en manipulaties.

Indicaties zijn: nek-en rugklachten, hoofdpijn, bekkenpijn, heupklachten,…

Therapeuten: Laura, Andreas.

Myofasciale therapie (dry-needling)

Door het verkeerd functioneren van een spier kunnen zich ‘spierverhardingen’ en pijnpunten ontwikkelen, de zogenaamde ’triggerpoints’. Deze veroorzaken lokale drukpijn maar vaak ook gerefereerde pijn. ‘Dry-needling’ is een behandeltechniek, waarbij door middel van een dunne naald het ’triggerpoint’ wordt aangeprikt met als doel de spier opnieuw te ontspannen. Nabehandeling bestaat uit specifieke stretchings & warmteapplicatie.

PS: vermeld als je bloedverdunners inneemt.

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

Fasciatherapie

‘Fascia’ is latijn voor bindweefsel. Onze huid, onze ligamenten en pezen, de wand van onze bloedvaten, onze botten,… zijn opgebouwd uit bindweefsel. Dit bindweefsel is heel stressgevoelig. Eigenlijk is belasting een correcter woord, want gewone dagelijkse bezigheden kunnen al een belasting vormen voor ons systeem. Te veel, te weinig, te vaak repetitieve bewegingen, zorgen ervoor dat de spanning die in bindweefsel ontstaat, niet meer vanzelf oplost of terugkeert naar een evenwichtige situatie. Hierdoor ontstaat er spierspanning, bewegingsbeperking, de stofwisseling verloopt niet meer optimaal (opslaan van afvalstoffen, ontstaan van ontstekingen),… je krijgt pijn en/of een verkrampt gevoel. De fasciatherapie werkt met zijn respectvolle, manuele behandeling op het herstellen van de beweging en het terug in evenwicht brengen van weefselspanningen.

Indicaties:
 • Aandoeningen van het bewegingsapparaat, rug-en nekklachten, hoofdpijn, spier- en gewrichtsaandoeningen
 • Functionele stoornissen van ‘vage’ pijnen van het bewegings-of verteringsstelsel tot chronische vermoeidheid en fibromyalgie
 • Begeleiding bij burn-out en depressie
 • Wij trachten het functioneren te optimaliseren en de persoon te begeleiden daarin.
Indien u meer informatie wenst over Fasciatherapie kan u terecht op de website: www.fascia.be Therapeut: Veronique.

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder

De manuele lymfedrainage methode Vodder is een behandeltechniek met twee doelen: enerzijds stimulatie van het lymfestelsel en anderzijds opheffen of verminderen van eventuele stagnaties. Op die manier gaan we het overvloedige lichaamsvocht draineren en daarbij het lichaam zuiveren.

Bijkomende werking: stress-verlagend en immuniteitsverhogend.

Indicaties: post-operatief voornamelijk bij klierwegname borstkanker (andere oncologische ingrepen), oedemen met of zonder gekende oorzaak, burn-out, stress-gerelateerde klachten.

Therapeuten: Veronique, Laura.

Individuele rugschool op maat van de patiënt

Via functionele oefeningen leren we om bewust te worden van de verzwakte spieren en die dan opnieuw te gaan verstevigen. Het optrainen van het spiercorset (core), buik-en rugspieren, bilspieren,… staat centraal. Op die manier leert de patiënt opnieuw pijnvrij te bewegen zonder de nek en de rug te overbelasten. Thuis oefenen blijft een must om recidief te voorkomen.

Aanvullend kan er ook raad gegeven worden naar het rugvriendelijk uitvoeren van huishoudelijke taken en/of ergonomisch advies (thuis-en/of werksituatie).

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

Pre- en postnatale begeleiding

Prenatale kiné is een begeleiding om je tijdens de zwangerschap klaar te maken voor de bevalling en klachten te behandelen. Aanleren van de ademhalingstechnieken, ademhalingen voor en tijdens de arbeid.

Postnatale begeleiding start gedeeltelijk tussen de 6 (natuurlijke bevalling) à 8 weken (keizersnee). Dit mag ook vroeger afhankelijk  van de fitheid.

Bekkenbodemreëducatie, stabilisatietraining = heroptrainen van onze ‘core’ door middel van buik-, rug- en bilspieroefeningen, algemene heropbouw van de conditie. 

Therapeuten: Veronique, Laura.

Ademhalingstherapie/Autogene drainage

Doelgroep: baby’s, kinderen. Taaie slijmen blijven gemakkelijk in de luchtpijptakken steken. Aan de hand van specifieke ademhalingstechnieken kunnen slijmen van diep uit de longen gedraineerd en opgehoest worden. 

Indicaties: 
 • Bronchitis, RSV, longontsteking,…
 • Wordt ook toegepast bij (chronische) stress- en hyperventilatieklachten.
Therapeut: Veronique.

Kinesiotaping

Is een tapetechniek met elastische tape waarbij functioneel bewegen ondersteund wordt.

 

Doel: 

 • Pijndemping.
 • Ondersteuning van het gewricht en het ondersteunende weefsel.
 • Algemene circulatie verbetert door stimulatie van de doorbloeding en afname van de spierspanning.
 • Houdingscorrectie door neuroreflectoire beïnvloeding.
 • Oedeem verminderen. 

Indicaties:
Sportletsels, verwondingen, houdingscorrectie, littekenherstel.

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

BPPV

BPPV of Benigne Paroxismale Positioneringsvertigo is duizeligheid die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren (hoge of lage bloeddruk, adervernauwing, nekprobleem). BPPV is beter gekend als duizeligheid door losse kristallen in het evenwichtsorgaan. Het komt op in aanvallen, wordt vaak uitgelokt door een plotse beweging van het hoofd of het lichaam (draaien in bed, rechtkomen, bukken, omhoog kijken,…).

Het gaat vaak gepaard met onstabiele gang, soms braken. Via verschillende manoeuvres brengen we de kristallen op hun plaats waardoor de klachten verdwijnen/afnemen.

Thuisoefeningen zijn aangewezen om recidieven te voorkomen.

Therapeuten: Veronique, Laura, Andreas.

Cupping

Cupping is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van siliconen cups (kopjes) die vacuüm worden gezogen op je huid (die gaat omhoog staan).

Doel: verklevingen en/of diepe spierknopen vrij maken, losmaken van spanningen, snelle afvoer van de afvalstoffen door extra stimulatie van de doorbloeding. Daardoor ontstaan er rood/paarse vlekken die vanzelf verdwijnen na ongeveer een week.

Nabehandeling: extra water drinken en warmte applicatie ter bevordering van de afvoer van de afvalstoffen.

PS: vermeld als u bloedverdunners inneemt.

Therapeut: Veronique.